Oerwezens in musea Florence  

Fotomusea met foto’s die het inlijsten waard zijn

Foto-exposities kunnen enorm indrukwekkend zijn. Er zijn in Nederland verschillende musea die zich speciaal richten op foto’s en fotografie. Van vroeger tot nu, van de techniek die komt kijken bij fotografie, tot de mooiste foto’s die je wel in fotolijsten in je huis zou willen hebben hangen.

In deze musea kun je het allemaal bekijken.

1. Nederlands Fotomuseum

Dit nationale museum in Rotterdam heeft een collectie waar je u tegen zegt. Het museum laat door middel van vijf miljoen beelden alle aspecten van fotografie zien. De geschiedenis en het heden, documentair of juist de experimentele kanten, er is voor ieder wat wils. Met ongeveer tien tentoonstellingen per jaar laat het museum zowel werk uit eigen collectie zien, als werk van grote namen onder de Nederlandse en internationale fotografen.

2. Huis Marseille

Dit museum voor fotografie is sinds 1999 te vinden in Amsterdam. Het is bovendien het eerste fotografiemuseum van deze stad, dat in 2013 werd uitgebreid naar een extra pand op de Keizersgracht. Het tentoonstellingsprogramma is verdeeld over veertien ruimtes en verandert zijn rijke en variërende exposities zo’n vier keer per jaar. De eigen collectie van het museum betreft met name moderne fotografie van zowel nationale als internationale oorsprong.

De vraag die centraal staat in Huis Marseille is hoe fotografen een nieuwe beeldtaal kunnen ontwikkelen die in lijn is met de kunstzinnige mindset van de fotografie, reagerend op de tijd waarin we leven en de maatschappelijke kwesties die er spelen.

3. Foam Museum

Foam is te vinden in Amsterdam, en onderscheidt zich doordat het een zo breed mogelijk publiek probeert te inspireren middels het tentoonstellen van actuele fotografie in al haar facetten.

Door middel van exposities, publicaties en zelfs projecten en debatten probeert Foam het publiek te stimuleren en te ontwikkelen. Jong opkomend talent wordt aangemoedigd en gescout, en nieuw werk van wereldberoemde fotografen wordt tentoongesteld.

4. Fotomuseum Den Haag

Het Fotomuseum Den Haag is het jongste fotografiemuseum van ons kikkerlandje, maar daarmee zeker niet de minste. Het museum maakt deel uit van het Gemeentemuseum van Den Haag en heeft een sterke samenwerking met de Universiteitsbibliotheek van Leiden.

Elk jaar zijn er zo’n zes tentoonstellingen te zien, die je meenemen op een reis door de geschiedenis van de fotografie, met al haar disciplines en ook de verschillende genres die aangestipt zijn door de tijd heen. Het museum biedt een gevarieerd en hoogwaardig programma, en door de brede focus van de exposities spreekt het een breed publiek aan.

5. Museon

Het Museon is niet echt een fotomuseum, maar toch het noemen waard in deze lijst omdat het regelmatig indrukwekkende en grote foto-exposities tentoon stelt. Dit museum maakt gebruik van een geografisch perspectief en laat topics als natuur, cultuur en ook wetenschap vanuit die invalshoek zien.

Maatschappelijke en natuurlijke kwesties over de mens en haar verblijf op aarde worden belicht en met een kritische blik geëxposeerd. De thema’s zijn gericht op het creëren van een bewustzijn van hoe wij als mens ons verhouden met elkaar en de planeet waarop we leven.