Oerwezens in musea Florence  

Metropolitan Museum of Art

Een van de grootste kunstmusea in de wereld en tevens het grootste kunstmuseum in de Verenigde Staten is het Metropolitan Museum of Art, ook wel “The Met” genoemd. Het museum bestaat uit meerdere locaties en het grootste gebouw is gelegen aan Central Park in Manhattan, New York. Het Metropolitan Museum of Art biedt onderdak aan meer dan 2 miljoen kunstobjecten die verzameld zijn in alle hoeken van de wereld, van vele duizenden jaren geleden tot en met de moderne tijden.

Geschiedenis en publiek

Het Metropolitan Museum of Art werd opgericht in 1870 door onder andere uitgever George Palmer Putnam en schilder Eastman Johnson. Het museum werd geopend op 20 februari 1872 met het doel om het publiek meer gelegenheid te geven om kunst te bewonderen.

Wat het museum fascinerend maakt, is dat het altijd probeert om meer te zijn dan alleen maar een museum. Door tentoonstellingen en activiteiten brengt het museum nieuwe ideeën en concepten aan bod die door culturen en tijd met elkaar verbonden zijn. Door begeleide rondleidingen worden de bezoekers van het museum meegenomen door de verschillende tijden en culturen, om te leren over de gehele collectie of bepaalde tentoonstellingen die op dat moment plaatsvinden.

Collecties

Het museum begon met een collectie van 174 Europese schilderijen en bezit inmiddels meer dan 2000 schilderen die dateren van de 12e tot en met de 19e eeuw. Er hangen onder meer schilderijen van Vermeer, Rembrandt, Caravaggio en Raphael. Het Metropolitan Museum of Art representeert een verscheidenheid aan collecties van kunst die door verschillende culturen van over de hele wereld zijn gemaakt.

Er zijn zeker 20.000 Amerikaanse kunstobjecten aanwezig in het museum gemaakt door Afrikaans-Amerikaanse, Euro-Amerikaanse, Latijns-Amerikaanse en Inheems-Amerikaanse artiesten. Naast Amerikaanse artiesten bevat het museum veel Aziatische kunst gedateerd van 3000 jaar voor Christus tot de 21e eeuw.

Ook Griekse en Romeinse kunst is op grote schaal aanwezig in het Metropolitan Art of Museum, met meer dan 30.000 objecten vanaf 4500 jaar voor Christus. Egyptische kunstwerken en artefacten zoals standbeelden en doodskisten van vele duizenden jaren voor Christus zijn breed aanwezig in het museum.

In het museum is ook Islamitische kunst aanwezig, die reikt van Spanje tot Indonesië met indrukwekkende kunstobjecten zoals het Perzisch tapijt die van Peter I van Rusland is geweest. Naast deze kunstobjecten uit verschillende oude culturen is er ook kunst uit de afgelopen vier eeuwen aanwezig in het museum.