Oerwezens in musea pepijn  

Stoommachines

Voor de benzinemotor uitgevonden werd, was de stoommachine de sterkste krachtbron ter wereld. In de late 18e eeuw werden stoommachines voor het eerst gebruikt om water uit de kolenmijnen te pompen. Toen men in zag dat stoommachines een betrouwbare en veelzijdige bron van arbeid vormden, ontstonden er nieuwe ontwerpen die je tegenwoordig in veel musea kunt bewonderen.

Stoommachines in musea

Door het gewicht van een stoommachine (die vol zat met water en gestookt werd met kolen) moesten elk design voor zo’n machine zwaar en stevig zijn. Daarom kan je oude stoomwerktuigen en voertuigen nog steeds in veel musea terugzien, waar ze in tiptop conditie worden getoond. De stoomlocomotief is natuurlijk een van de meest verspreide en populaire types stoomvoertuigen, maar er waren ook stoomwalsen, stoomauto’s, landbouwmachines die op stoomkracht werkten en verschillende andere min of meer experimentele stukken stoomgereedschap.

Waar kom je stoommachines tegen?

In Engeland (de geboorteplaats van de machine) zijn clubs van liefhebbers die hun eigen stoommachines in uitstekende conditie houden en er regelmatig mee naar een bijeenkomst gaan. In Nederland kan je stoommachines en andere stoomvoertuigen onder andere in het Spoorwegmuseum en in verschillende landbouwmusea tegenkomen.