Oude museumvoertuigen pepijn  

De middeleeuwen in het museum

De middeleeuwen is de periode van 1500 tot 500 jaar geleden. In die 1000 jaar is de ontwikkeling van de mens snel op een hoger spoor gekomen, zijn talloze oorlogen uitgevochten en veranderde de landkaart van de wereld onherkenbaar. In veel musea zie de herinneringen aan deze belangrijke tijd in de geschiedenis.

Welke objecten kan je zien?

De overblijfselen uit de middeleeuwen zijn veelzijdig. Ze variëren van uiterst luxe sieraden, kledij en machtige kastelen van koningen en de hogere adel tot simpele gebruiksvoorwerpen, potscherven en afvalresten van het dagelijks leven van de gewone boer. Omdat in deze tijd uitsluitend natuurlijke materialen werden gebruikt voor het vervaardigen van gebruiksartikelen, zijn veel spullen uit de middeleeuwen verdwenen: wapens zijn weggeroest, stoffen zijn verrot en houten voorwerpen zijn vermolmd. Alleen de voorwerpen van zware steen en sieraden van edelmetalen, en erfstukken waar heel zuinig mee om is gesprongen kunnen nu nog in musea worden getoond.

Voor de voorstellingen van spullen die er nu niet meer zijn en voor het dagelijks leven in de middeleeuwen, kunnen we ons gelukkig beroepen op goed bewaard gebleven boeken. Die bevatten omschrijvingen en soms illuminaties (sierafbeeldingen door monniken) die ons een beeld geven van het leven in die tijd.