Oerwezens in musea Florence  

Oude taarten en nieuwe subculturen: het Openluchtmuseum

Het Openluchtmuseum in Arnhem is één van de grootste en uitgebreidste musea van ons land. Eén bezoek is eigenlijk niet voldoende om alle antieke, hiernaartoe verhuisde gebouwen uit de Nederlandse geschiedenis goed te bekijken. Wat zijn de hoogtepunten van dit museum?

Krotwoning en tentoonstelling

Helemaal aan het begin van de route door het uitgestrekte museum is er een interactieve tentoonstelling van de Keltische, Romeinse en Middeleeuwse culturen die ons land ooit bevolkten. Ooit staan er hier een paar Amsterdamse grachtenpanden, met een Jordaans café en de treurige krotten van de armste bewoners van die stad. Maar je ziet hier ook de posters en graffiti van de subculturen van de jaren ’60, ’70 en ’80 en de hoop op een nieuwe, vrijere maatschappij.

Boerenland en kasteeltjes

Eén van de eerste haltes voor vele bezoekers van het Openluchtmuseum zijn de Erven in het zuiden van het park. Dit zijn vooral primitieve hoeven en huisjes die door ouderwetse boeren en arme (seizoens)arbeiders gebruikt werden. Zij woonden in hun hoeves die vaak maar uit één tochtige ruimte bestonden, al dan niet gedeeld met vee. Met hard werk op het land, eikenschors schillen, olie persen, stropen of een moestuintje onderhouden moesten zij zien rond te komen. Eén van de meest interessante gebouwtjes in de Erven is een natuurgetrouw nagemaakte plaggenhut, waarin nog tot in de jaren 30 mensen woonden.

Een traditionele taart eten in het Zaanse dorp

Het Zaanse dorp toont een flink aantal huizen en werkplaatsen in de typische donkergroene houtbouw van dit eiland. Ook werven en molens van het eiland Marken met zijn unieke cultuur worden hier getoond. Heel leuk is de bakkerij waar je een traditionele taart, een brood of koeken kunt kopen. Daarmee krijg je een beeld van de lekkernijen waar Hollanders een paar honderd jaar geleden van smulden. Eén nadeel – de bakkerij van het museum is nogal aan de prijs, dus als dit niet binnen je budget valt, kun je na je bezoek ook een heerlijke taart bij jeEigenTaart bestellen!

Arbeid en landbouw van de landgoederen

Een ander deel van het Openluchtmuseum brengt de oudste ambachten van ons land tot leven. Kom erachter hoe op de Veluwe met de aandrijving van een watermolen in een beekje papier uit lompen werd gemaakt, leer hoe graan tot meel werd gemalen in een stellingmolen van meerdere verdiepingen hoog en neem een kijkje in de oude tuinen die ooit rond abdijen ontstonden en hier nog steeds vol staan met geneeskrachtige en giftige planten.

De geschiedenis van Zuid-Nederland

Langs de trambaan liggen gebouwen uit het zuiden van het land. Een prefab woning laat zien hoe de Zeeuwen zich moesten redden na de watersnoodramp van 1953. De Brabantse arbeidershuisjes laten zien hoe mensen in verschillende periodes van de 20e eeuw in hetzelfde type arbeiderswoning leefde. Je ziet hier vier rijtjeshuizen die zijn ingericht in de stijlen van de jaren 1890, 1920, 1950 en 1970. In deze wijk vind je ook een originele landsherberg, een boogschietbaan, een wegkapelletje en een stroopmakerij.